Samenwerken en activeren
Ik krijg de handen op elkaar voor samenwerking, en leer mensen sociaal kapitaal te benutten...
- Strategisch communiceren voor ondernemingsraden en andere overlegorganen
- Recruitment, reputatiemanagement en activering
- Contentmarketing door mensen 'in de lijn'
- Communitymanagement en netwerkstrategie
Kijk hieronder voor een greep uit de projecten waarbij ik als adviseur of trainer betrokken was.
Over ‘De Crisis van het Democratisch Kapitalisme’ van Martin Wolf, 2023
Ik ben geraakt door zijn scherpe analyse, zijn wendbaarheid en zijn gedrevenheid. Maar vooral door zijn boodschap. Ik heb het over Martin Wolf (1946) en zijn boek ‘De Crisis van het Democratisch Kapitalisme’. (Lees hier mijn samenvatting van het boek (pdf))
Het boek gaat over de economische teleurstelling, die Wolf als verklaring ziet voor het opkomend links- en rechts-populisme. Die populisten zoeken de oorzaak voor ongelijkheid en economische instabiliteit bij minderheden in eigen land en bij buitenlanders.
Over Rotterdam, van Arjen van Veelen
Rotterdam, een ode aan inefficiëntie van Arjen van Veelen, is een boek dat met recht past in de reeks Fantoomgroei (Sander Heijne, Hendrik Noten), Entreprecariat (Silvio Lorusso), De Onzichtbare Hand (Bas van Bavel), Furcht und Freiheit (Jan-Werner Müller)...
Van Veelen maakt met vaak schrijnende anekdotes heel toegankelijk duidelijk wat er mis is met het neoliberalisme en de wijze waarop Nederland bestuurd wordt. Omdat hij zich concentreert op het verleden en op het heden van Rotterdam, met gedegen persoonlijk en journalistiek onderzoek, krijgt het boek een grote impact.
Kijk maar... een paar voorbeelden.
Sinds 2019, 15 februari 2019 om precies te zijn, opereert de app ChatGPT, die ik destijds een ‘levensgevaarlijke tekstrobot’ noemde, vanwege de vervuiling van online informatie die hij veroorzaakt.
Inmiddels zijn, dat weten we allemaal, de volgende stappen gezet en de verwachtingen zijn veelvuldig, maar de zorgen eveneens.
Noam Chomsky (1928), maakt zich in de New York Times van 8 maart 2023 zorgen om ChatGPT en vergelijkbare robots. Hij gaat daarbij in op twee aspecten die van fundamenteel belang zijn: het ontbreken van echt begripsmatig denken en de afwezigheid van enige ethiek.
Even een inkoppertje... omdat een gewaarschuwde voor twee telt. En omdat een moment van onoplettendheid zoveel kan kosten.
We weten het allemaal en we zouden er echt nooit intrappen: klikken op een link in een fishing-mail. Toch moet je voortdurend wakker blijven en elke mail die je vraagt ergens op te klikken wantrouwen.
Gelukkig verraden fishing-mails zichzelf vaak. En dat is niet alleen vanwege de 'valse' link die in het bericht zit verborgen. (In dit voorbeeld is dat de link "easystay.com.mx/kvk/KVK22", die verwijst naar een malafide formulier.)
Het vertrouwen in de wetenschap is een groot goed, zeker in deze tijden van scepsis, samenzweringsdenken en achterdocht ten aanzien van de wetenschappelijke methode.
Want, al weten wetenschappers het niet altijd zeker en al zijn zij het niet altijd met elkaar eens, bij wie moeten we anders terecht als we zoeken naar een goed onderbouwd antwoord op vragen over hoe onze wereld in elkaar zit?
Met de oprichting van de Essentia Foundation* (www.essentiafoundation.org) is een bedenkelijk markeringspunt ontstaan in het wetenschappelijke landschap.
Deze Documenta bevat werken van uiteenlopende kwaliteit. Van schitterend poëtische werken tot amateuristische residuen van (wellicht) zeer nuttige workshops.
Het hoofdthema - onderdrukking - maakt deze Documenta zeer politiek gedreven, wat geen diskwalificatie hoeft te zijn, maar wat op plaatsen leidt tot eendimensionaliteit en minder diepgang.
Onderwerpen als genocide, overheden die volkeren verdrijven van hun land, overheden die zich misdragen komen in zo goed als alle werken terug. De activistische agenda gaat daardoor vaak voor, in wat als kunst wordt gepresenteerd.
Dat betekent dat de inhoud in veel werken voor de kunstzinnige keuzes komt te staan, wat zorgt voor documentair activisme waar poëzie, eigenzinnige keuzes en gelaagdheid wellicht effectiever zijn en minder tijdgebondenheid opleveren.
Waar beide samengaan - poëzie en appel op activisme - daar ontstaan uitzonderlijk prachtige werken. Denk aan de installatie met projecties en geluid van de Vietnamese Nguyên Trinh Thi in het vestingswerk Rondell.
Op 25 april 2022 kondigde Elon Musk aan dat hij Twitter had overgenomen. Het werd daarmee een echte "private business".
Hij stelde dat "free speech" de basis is en blijft voor een functionerende democratie: "Twitter is het digitale dorpsplein om dingen te bespreken die van vitaal belang zijn voor de mensheid".
Zijn megalomanie druipt sinds de overname van de muren en dat is niet alleen lachwekkend maar ook gevaarlijk.
Op 7 november 2022 - Musk begon zich steeds vreemder te gedragen - zegde ik mijn Twitter-account op (met ruim 2.500 volgers en gevolgden).
Als je wilt begrijpen welke verschuiving in het denken David Graeber en David Wengrow met hun boek Het begin van alles (2022) teweegbrengen, dan is de tegenstelling tussen Jean-Jacques Rousseau (1712 - 1778) en Thomas Hobbes (1588 - 1679) een uitstekende kapstok.
Rousseau beschrijft de mens als van nature goed en ongeschonden. Maar de uitvinding van de landbouw leidt tot privébezit en afgunst. Een burgerlijke overheid is dus nodig om dat bezit te beschermen. Hobbes beschrijft de oertoestand van de mens juist als een oorlog van allen tegen allen. Ook hij vindt een burgerlijke overheid nodig, maar juist omdat mensen van nature niet beschaafd zijn.
Beide verhalen slaan nergens op, aldus de auteurs.