donderdag, 18 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

LinkedIn - wat en hoe

LinkedIn biedt de mogelijkheid om je kenbaar te maken op het internet, oude contacten te volgen en nieuwe contacten te leggen. LinkedIn is gratis. Maar je moet je wel registeren. 

1. Maak een profiel - liefst zo uitgebreid mogelijk.

Denk hier goed over na en neem hier tijd voor. Pas het aan waar nodig. Stel meteen de privacy-instellingen in. Daarmee bepaal je wat anderen van jouw profiel en jouw berichten kunnen zien, maar ook van welke activiteiten op LinkedIn je berichten krijgt.Bedenk dat je ook als organisatie een profiel kunt aanmaken. Dat vergroot de presentie op het web.

2. Nodig contacten uit.

Kijk ook bij bestaande contacten of zij kennissen van jou als contact hebben. Na acquisitiegesprekken kan het handig zijn de betreffende personen uit te nodigen. Zij leren je dan nader kennen. Een handige aanvulling op het uitwisselen van business cards. Neem als uitgangspunt dat je iemand wel moet kennen als je hem of haar uitnodigt. Daarvoor is het niet altijd nodig dat je elkaar de hand hebt geschud, het kan wel handig zijn.

3. Gebruik het netwerk - met mate.

Je kunt al je contacten in één keer benaderen. Als zij hun privacy zo hebben ingesteld dat ze berichten ontvangen van activiteiten, kun je in je status vertellen wat speelt of wat je nodig hebt. Jouw contacten zien dit dan ook. Zie verder onder groepen. Zorg ervoor dat jouw berichten relevant zijn. Een vraag om een 'job' doe je maar een enkele keer, bijvoorbeeld.

4. Maak groepen aan en doe mee aan groepen

Binnen groepen ontmoet je contacten met een specifieke belangstelling. Je kunt zelf een groep aanmaken maar je kunt je ook aanmelden bij een groep van jouw belangstelling. Mensen kunnen lid van een groep zijn waar jij ook lid van bent, zonder dat ze jouw contact zijn. Een mogelijkheid om je contacten uit te breiden.

Ten slotte

Snuffel goed rond op LinkedIn. Proef de sfeer en de wijze waarop mensen zich presenteren en met elkaar omgaan. Het is een netwerk voor professionals. Wil je een informeler netwerk, kijk dan bij Facebook of Hyves.