dinsdag, 21 mei 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Bloggen en ordenen - allebei doen

Wie veel blogt, heeft veel blogs.

Hoe moet je die hoeveelheid materiaal onderhouden, toegankelijk maken en houden? Voor jezelf en voor de bezoekers van jouw blog?

Standaard-blogs bieden de mogelijkheid om de blogs op datum te ordenen. Daaruit volgen veelal de jaar- of maandoverzichten die we allemaal wel kennen van de zijbalken van de betreffende blogs.

Aanvullend zijn er cloud-applicaties beschikbaar. Die analyseren de blogs en genereren een zogenaamde tag-cloud. Dat is al een wat betekenisvoller (semantische) ordening, die handig kan zijn voor de beheerder en de onderzoeker...

Toch gaat er niets boven het handwerk. Tags toekennen aan je eigen blog-posts. Met gebruik van je eigen intelligentie. 't Kost even moeite, maar dan heb je ook wat. Je voorkomt in ieder geval 'foutieve' tags en je kunt zelf tags plaatsen waar de tekst er niet direct aanleiding toe geeft.

Een voorbeeld. De tag 'overheid' is een erg handige voor mijn bezoekers, schat ik in. Die tag ken ik toe aan artikelen die over provincie, gemeente en Rijk gaan. Zulke intelligentie hebben de automatische taggers (nog) niet.

Voor mijn blog maakte ik een eenvoudige taxonomie, die ik implementeerde met de mooie Joomla-module FJ Related. Helemaal gratis. En prima te gebruiken. Links zie je het resultaat. Alleen de styling van de output nog. Maar dat komt nog wel...