Opdrachtgevers klagen soms over de rapporten die ze voorgeschoteld krijgen. Dat ze de onderzoekssituatie niet goed in beeld krijgen. Dat er te veel nadruk op het proces van het onderzoek ligt en te weinig nadruk op de heldere presentatie van de gevraagde resultaten.
Van omgevallen boekenkast naar helder betoog
Hoe kun je op planmatige wijze een doelmatig rapport schrijven? Hiervoor komen onder andere de volgende vragen aan de orde: Wat wil de opdrachtgever precies en hoe bedien ik hem of haar optimaal in mijn rapportage? Welke wijze van rapporteren past het beste bij de opdrachtgever? Hoe voorkom ik dat de opdrachtgever de vraag niet (goed) beantwoord krijgt?
Kortom: hoe maak ik van de omgevallen boekenkast van mijn onderzoek een helder en doelmatig betoog?
Geen whodunnit
Veel rapporten volgen de opbouw van de Agatha Christie-verhalen: van probleemstelling via langdurig en uitgebreid onderzoek naar de meestal verrassende oplossing. Terwijl de opbouw van de verhalen van Columbo in veel gevallen geschikter is: van heldere probleemstelling onmiddellijk naar de oplossing, onderbouwd door een beschrijving van het onderzoek.
Resultaten voorop
Werk daarom altijd in twee rondes. In de eerste ronde beschrijf je het onderzoeksproces (vraagstelling, hypothese, methode, afweging van resultaten en conclusie). In de tweede ronde haal je de resultaten naar voren (vraagstelling en conclusie) en plaats je de achtergrondinformatie daarna, eventueel in de bijlagen.
Op die manier kom je tegemoet aan de gehaaste beslisser en aan de geïnteresseerde expert.