Onze surfgeschiedenis ligt nu op straat

Vandaag, 24 maart 2017, waarschuwt het ProtonMail-team ons voor de gevolgen van het besluit van de Amerikaanse Senaat om voor resolutie S.J.Res.34 te stemmen. Deze staat internetproviders toe om de webbrowser-geschiedenis van hun gebruikers te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders, zonder dat die gebruikers daar toestemming voor hoeven te geven.

Preciezer: de Senaat besluit hiermee de bestaande beperkingen voor die verkoop weg te nemen, omdat, zo stellen de voorstanders, die beperkingen de economische groei en het scheppen van banen zouden verhinderen.

Ook geheime bezoekjes

Let wel: de vanaf vandaag te koop staande webgeschiedenis omvat ook de websites die de gebruiker in het geheim bezoekt, inclusief de mails die via de provider verstuurd worden. Want de internetprovider heeft – per definitie – een volledig archief van de complete webgeschiedenis van haar gebruikers, omdat zij nu eenmaal de toegang tot de betreffende websites en mail verzorgt.

En dat archief is nu vrij beschikbaar voor wie ervoor betaalt.

Amerika en de rest

Deze volledige webgeschiedenis stond – in Amerika – tot vandaag onder de bescherming van de privacy-regels die nu zijn opgeheven. Het was de Amerikaanse provider verboden die data te verkopen, aan wie dan ook. Onrustbarend, want veel van onze providers zitten in Amerika. Het is de vraag in hoeverre onze Europese en Aziatische providers zullen reageren.

Voorzorg

Het ProtonMail-team, gestart vanuit CERN en actief om de online privacy te waarborgen, suggereert de volgende maatregelen: 1) gebruik VPN, 2) gebruik geen mail van je eigen provider. Dat lijken echter magere maatregelen voor de full-blown user.

Wie biedt?

Het blijft vanaf vandaag meer dan voorheen zaak om rekening te houden met het feit dat wat je doet op internet feitelijk op straat ligt. Nu gewoon beschikbaar voor adverteerders, straks voor welk regime dan ook…

Lees hier meer over online privacy en de stappen die ProtonMail zet: https://www.rijkwillemse.nl/blog/online-briefgeheim-bestaat-nog-niet/