Laat je niet gek maken

Over The Ways of Paradox van Willard Van Orman Quine

Willard Van Orman Quine (1908 – 2000) was een Amerikaanse filosoof en logicus in de analytische traditie, een van de meest invloedrijke filosofen van de twintigste eeuw. In zijn artikel The Ways of Paradox (1966) bespreekt Quine op heldere wijze enkele soorten logische paradoxen. Een logische paradox is een tegenstrijdigheid die ontstaat via een vaak schijnbaar foutloze redenering. Logici en wiskundigen gebruiken de paradox om aan te tonen dat de uitgangspunten voor een redenering niet kloppen, of om aan te tonen dat de redenering zelf fouten bevat.

Paradoxen laten zien wat de grenzen zijn van ons denken. Daarom zijn ze onze aandacht meer dan waard. Zeker in deze tijd waarin scepsis, samenzweringsdenken en achterdocht ten aanzien van wetenschappelijke uitspraken om stellingname en kritisch denken vragen. Daarom hier een samenvatting van het eerste essay uit deze verzameling essays https://www.rijkwillemse.nl/downloads/Willard_Van_Orman_Quine-Ways-of-Paradox-20210430.pdf.

De vaststellingen van Quine laten de beperking van onze menselijke denkvermogens zien. Die vormen tegelijkertijd onze redding en troost wanneer we moeten constateren dat we de wereld nooit volledig zullen begrijpen en dat dat niet aan ons ligt. En kijk hier naar Het probleem met de ontkenning, dat aan de grondslag van veel paradoxen ligt https://www.rijkwillemse.nl/downloads/Het_probleem_met_de_ontkenning03.pdf.