In een best ontoegankelijk opgezet interview voor The Wire van 6 juli 2015 ondervraagt John Keane Julian Assange over diens nieuwe boek ‘When Google Met Wikileaks’. Assange vindt dat Google ‘Big And Bad’ is geworden en ondertussen nog steeds het spel speelt van ‘Don’t Be Evil’.
Een kijkje achter de schermen van het digitale kolonialisme, maar ook in de geest van een dystopist.
Sociale legitimering
In zijn nieuwe boek probeert Assange de sociale legitimering van Google te doorgronden. Het beeld dat hij aantreft, is niet vrolijkmakend: Google lijkt op een multinational maar vermomt zichzelf als weldoener, die zich ondertussen in het dagelijkse leven van miljoenen nestelt.
Google is volgens Assange erger dan de Engelse East India Company, die net als onze VOC heerser was in de handel in Oosterse waren, met steun van een eigen administratief en militair apparaat. Google daarentegen zwijgt over zijn politieke en commerciële intenties. Google ontkent ambities tot wereldheerschappij en ontkent verwevenheid en samenwerking met de Amerikaanse regering.
Amerikaanse lobby
Assange stelt dat Google zeer actief is in de Washington lobby en dat Google samen met de wapenhandel, de petrochemische reuzen en de Amerikaanse Kamer van Koophandel vele miljoenen besteedt om politieke invloed uit te oefenen. Eric Schmidt, ex-CEO van Google is nu voorzitter van een Amerikaanse denktank Google Ideas, waarmee hij samen met onder meer Condoleeza Rice en Hillary Clinton het Witte Huis adviseert en het World Economic Forum in Davos.
Big And Bad
Google helpt de Amerikaanse regering en het Pentagon met sleuteltechnologie voor bijvoorbeeld spionnagesatellieten en ging een partnerschap aan met de NSA waardoor de NSA eventuele zwakke punten mag opsporen en evalueren in Google’s hard- en software. Google is volgens Assange Big And Bad geworden en helpt een wereld van totale surveillance dichterbij komen.
Complotdenker?
Daarna neemt de interviewer ons mee door een donker landschap waarin Google volgens Assange goeds deed, maar vooral ook veel kwaads van zin is. Jammer dat Assange hier en daar overkomt als een complotdenker, maar dat ligt in de aard van de materie. Lees en oordeel zelf. Want, het perspectief van het digitale proletariaat is donker…
Lees hier het interview met Assange over zijn nieuwe boek http://thewire.in/2015/07/06/julian-assange-on-google-surveillance-and-predatory-capitalism/.