Facts, facts, facts: check

“We moeten onze kinderen leren om meningen en feiten van anderen te controleren op grondslag (liefst met bronvermelding), herhaalbaarheid en consistentie.” (Blog 6 september 2020)

Die oproep wordt steeds urgenter met het verschijnen van op ‘Gezond Verstand’ gebaseerde bladen en meningen. De onafzienbare hoeveelheid filter bubbles maakt actie noodzakelijk. In die bubbles schreeuwen gelijkgestemden elkaar gedeelde meningen toe, en verstaan (begrijpen) zij andersgestemden niet meer.

Daarom hier een paar hulpmiddelen, zodat we elkaar weer in de ogen kunnen zien.

De Media Bias / Fact Check

Media Bias / Fact Check (MBFC) uit 2015 is een onafhankelijk online mediakanaal. MBFC wil het publiek voorlichten over vooringenomenheid in de media en misleidende nieuwspraktijken https://mediabiasfactcheck.com/methodology/. Ze willen terugkeren naar een tijdperk van ongecompliceerde nieuwsberichten.

MBFC opereert voornamelijk op Amerikaanse bronnen, en op enkele grote nieuwskanalen van andere nationaliteiten. Met een extensie voor je browser, kun je telkens kijken of MBFC iets vindt van de webpagina die je opent, en zo ja wat… Probeer het maar eens met CNN, Fox News, NBC News, Volkskrant, Telegraaf en AD. De extensie vind je hier https://mediabiasfactcheck.com/appsextensions/.

De Fact Check Flow Chart

Africa Check https://africacheck.org/ is een non-profitorganisatie uit 2012 die nauwkeurigheid in het publieke debat en de media in Afrika wil bevorderen. Africa Check werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de informatie voor de samenleving op het hele Afrikaanse continent.

Hun Five Step Fact Check Flowchart kan ook heel nuttig zijn buiten Afrika, probeer het maar eens.

Het nuchtere verstand

We weten allemaal dat een bord op de winkelgevel met ‘de betrouwbare hypotheker’ een grote pijl naar het zwakste punt in de bedrijfsvoering van deze hypotheek-shop vormt: betrouwbaarheid is blijkbaar hun achilleshiel. Dat zegt ons nuchtere verstand.

Neem daarom als proef het eerste waardeoordeel uit het profiel van jouw nieuwsbron en houd dat tegen het licht, bijvoorbeeld met de Five-Step-Fact-Check. Dan geeft “Gezond Verstand is een onafhankelijk blad voor iedereen die objectief en waarheidsgetrouw geïnformeerd wil worden” https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/26/is-gezond-verstand-gratis-uit-mensenliefde-a4017477 heel duidelijk aan waar hun zwakte zit.