Durf te denken

Durf te denken, zei Immanuel Kant eind achttiende eeuw, en leg je niet neer bij de dogma’s van de politieke en religieuze autoriteiten. Daarvoor is niet alleen lef nodig, maar ook een klimaat van vrijheid om te denken en te zeggen wat je wilt. Een aanmoediging voor het individu en voor de bestuurders.

Fake news

Durf te denken, dat zou nog steeds het uitgangspunt moeten zijn, in deze tijd van fake news en onbetrouwbare bronnen. Daarvoor is niet alleen individuele kracht nodig, maar ook een klimaat waarin kritisch denken mogelijk is en onderzoek van feiten het uitgangspunt blijft. Een aanmoediging voor het individu en voor de media.

Commissies voor censuur

Er gaan stemmen op om de benodigde denkkracht nu te beleggen bij centrale organen. Om fake news te bestrijden vanuit overheid en bestuur, met commissies van wijze mannen en vrouwen die feiten checken en nieuwsberichten waarmerken. Een geruststellende gedachte voor velen, maar een doembeeld voor hen die durven te denken.

Onderwijs is de sleutel

Want, dat is een doodlopende weg, die eindigt in het slop van het totalitaire bewind. Nee, de oplossing blijft die van Kant: durf te denken. En daarvoor moet iedereen de kans krijgen dit te leren. Nog meer aandacht naar de opvoeding en het onderwijs, dus, waar iedereen leert denken. Zodat we geen denkpolitie nodig hebben.

Dankzij die individuele denkkracht zal fake news op onvruchtbare bodem vallen en zullen de vervuilde bronnen uiteindelijk opdrogen, toch?