Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is?
Tijdens de boeklancering van de “Kleine filosofie van de digitale onthouding” van Hans Schnitzler op 29 september 2017 vertellen zes jonge mensen over hun digidetox.
De filosofen Joke Hermsen, Coen Simon en Menno de Bree voeren daarna een boeiend debat over offline leven in een online wereld. Geïnspireerd door het boekje van Schnitzler, en door de inbreng van Ruben Jacobs.
Contact, echt contact, is het sleutelwoord voor en de essentie van alle betekenisvolle menselijke verhoudingen, zo concluderen de filosofen eenstemmig.
Plato’s grot
Schnitzler werkt in zijn boekje de platoonse grot uit als filosofische metafoor. De grot waarin het schimmenspel geprojecteerd op de muur staat voor de schrale wereld van de digitaal georiënteerde vaak jonge mensen, de “smombies”, en de wereld buiten de grot voor de echte wereld waarin we elkaar kunnen ontmoeten zonder bemiddeling van apparatuur.
Wie eenmaal uit de grot naar buiten gaat en de echte warmte van het menselijke contact met de wereld ervaart, kan niet anders dan de digitale grot als een schrale en eendimensionale bubble zien.
Realistisch?
Maar, voor hoelang? Laat deelname aan onze (echte) wereld toe dat we zonder onze smartphones en laptops opereren? Lastig. Wat we via de digidetox in ieder geval kunnen bereiken, lijkt een deelname met welbewust gekozen momenten van echte contacten, en als het niet anders kan een korte duik in het digitale duister.
Er is in ieder geval een forse dosis discipline voor nodig.
Bekijk het boekje hier: https://hansschnitzler.wordpress.com/2017/09/25/kleine-filosofie-van-dedigitale-onthouding/.
En lees hier meer over de uitdaging om de visie op de sociale media te vernieuwen: https://www.rijkwillemse.nl/blog/vernieuw-de-visie-op-sociale-media/.