zaterdag, 22 juni 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

 martin wolf
Over ‘De Crisis van het Democratisch Kapitalisme’ van Martin Wolf, 2023

Ik ben geraakt door zijn scherpe analyse, zijn wendbaarheid en zijn gedrevenheid. Maar vooral door zijn boodschap. Ik heb het over Martin Wolf (1946) en zijn boek ‘De Crisis van het Democratisch Kapitalisme’. (Lees hier mijn samenvatting van het boek (pdf))

Het boek gaat over de economische teleurstelling, die Wolf als verklaring ziet voor het opkomend links- en rechts-populisme. Die populisten zoeken de oorzaak voor ongelijkheid en economische instabiliteit bij minderheden in eigen land en bij buitenlanders.

Opkomend populisme

En ondertussen vertrouwt het grote publiek de culturele, commerciële, intellectuele en bestuurlijke bovenlaag niet meer. (Bedenk bijvoorbeeld dat Trump en Johnson succesvol konden zijn door veertig jaar falen van de bovenlaag.)

Volgens Wolf is het populisme een voedingsbodem voor de opkomst van dictatoriale regimes, in China en India, en ook in Amerika, Rusland, Groot Brittannië. Brazilië, Hongarije, Wit-Rusland… Zij hanteren een moeilijk te verteren, vaak racistische identiteitspolitiek en een wel heel obscure opvatting van het begrip ‘waarheid’.

Degelijk en uitgebreid onderzoek

En overal onderbouwt Wolf zijn stellingnames met vele bronnen, grafieken en citaten. Een waar voorbeeld van wat wetenschap zou moeten zijn: controleerbaar, herhaalbaar en consistent.

Ik zou iedereen willen aanraden dit boek van Wolf te lezen. Probleem is dat onze kinderen niet meer lezen… Maar een diepgaander probleem is dat diegenen van wie Wolf de ogen wil openen, meestal niet openstaan voor zijn gedachtegoed.

Kortom

Het is een dik boek, met veel bronnen, grafieken en onderbouwing. Stevig onderzoekswerk dus. En, omdat Wolf gedreven is, herhaalt hij zichzelf ook nog wel eens. Dat is niet erg, maar voor wie snel tot de kern wil doordringen: lees hier mijn samenvatting van het boek (pdf)

Voor meer boekbesprekingen, kijk hier: https://www.rijkwillemse.nl/boekbesprekingen