dinsdag, 3 oktober 2023
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

kill switch jentleson

De Amerikaanse Senaat is in verval. In zijn nieuwe boek "Kill Switch, the rise of the modern Senate and the crippling of American Democracy" legt Adam Jentleson uit hoe dat zit.

De Senaat begon zijn geschiedenis als het voorbeeld van democratie, maar nu zitten er overwegend blanke, conservatieve mannen. Zij vormen geen afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij, en kunnen wetgeving naar believen blokkeren. Een belangijk wapen dat zij hiervoor inzetten: de zogenaamde filibuster.

Stemming saboteren

Fililbusteren is het inbrengen van onnodige moties en het houden van buitengewoon lange betogen, ook over dingen die niets met het onderwerp te maken hebben. Met als doel om wetsvoorstellen van de agenda te houden en om stemming erover te saboteren. De Senaat kan filibusters alleen stoppen als een meerderheid van zestig procent van alle, ook afwezige, senatoren daarvoor stemt.

Diezelfde meerderheid van zestig procent is ook nodig om de betreffende wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen. De eerste impeachment-procedure tegen president Trump in 2020 illustreert dit. Niet alleen zagen filibusters de kans om het proces onnodig lang te vertragen met lange toespraken en moties, het gebrek aan de benodigde meerderheid van zestig procent zorgde ervoor dat het proces eigenlijk op voorhand al kansloos was.

Herziening noodzakelijk

Filibusteren begon al in de negentiende eeuw en duurt voort tot de dag van vandaag. De techniek werd bijvoorbeeld gebruikt om te voorkomen dat burgerrechtenwetgeving wet werd. Onder president Obama gebruikten de Republikeinen de filibuster om de progressieve meerderheid te dwarsbomen. Obama hierover: "De filibuster maakt het ons onmogelijk om effectief te regeren als een van beide partijen geen compromissen wil doen."

Jentleson geeft een ontluisterende inkijk in het machtsspel op Capitol Hill, gedreven door polarisatie, zwart geld en media. Zijn stelling: als we de regels en praktijken van de Senaat niet onmiddellijk drastisch herzien komt Amerika terecht in een permanent minderheidsregime.

Kijk hier naar een persconferentie die president Obama gaf in 2013 over de noodzaak om de wet- en regelgeving rond filibusters aan te passen.