woensdag, 24 juli 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

twitternaam wijzigen

Stel dat jouw bedrijf fuseert, of dat je een ander accent wilt leggen in je communicatie. Dan kan het nodig zijn om je naam aan te passen. Wat nu als je die nieuwe naam wilt gaan gebruiken voor jouw twitter-account zonder daarbij volgers te verliezen? En zonder je tweets en de accounts die jij volgt kwijt te raken? En hoe doe je dat voor Facebook en Linkedin?

Laten we beginnen met het gemakkelijkste.

Een nieuwe naam in Facebook

Facebooks helpdesk is heel duidelijk. Je kunt je facebook-naam een keer in de zestig dagen wijzigen, onder Instellingen. Houd je wachtwoord bij de hand. Als je de naam van een facebook page wilt aanpassen, moet je beheerder zijn. Klik dan op Info, onder de omslagfoto van de pagina, en daarna op Pagina-informatie in de linkerkolom. Als je met de muis over Naam gaat, kun je kiezen voor bewerken. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan.

Een nieuwe naam in LinkedIn

Ook het Help Center van LinkedIn is duidelijk. Ga naar home en selecteer Edit profile boven aan de pagina. Klik op edit naast je naam en pas de naam aan. Wil je je bedrijfspagina aanpassen, dan moet je beheerder zijn. Ga naar home, selecteer Companies onder Interests. Selecteer de betreffende pagina, klik op de blauwe edit-button en pas de gegevens aan.

Een nieuwe naam in Twitter

Een nieuwe naam in Twitter is een stuk lastiger. Alicia Orre legt heel duidelijk uit hoe je een nieuwe naam voor je twitter-account kunt doorvoeren en tegelijkertijd je tweets, followers en following kunt behouden. Hier een samenvatting, met een enkele toevoeging.

Wat je nodig hebt, is natuurlijk de nieuwe naam (voor dit voorbeeld @nieuwenaam), een nieuwe beschrijving (bijvoorbeeld "Nieuwe Beschrijving") en een e-mailadres dat twitter nog niet kent (bijvoorbeeld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Houd ook het wachtwoord van het account beschikbaar. In dit voorbeeld gebruik ik @oudenaam voor de naam die je wilt aanpassen.

  1. Log in op het account en ga naar settings. Vul daar bij Username je nieuwe naam in. Als deze beschikbaar is: voer het gevraagde wachtwoord in en save. Bij Edit profile kun je de beschrijving bij de nieuwe naam aanpassen: doe dat later, want nu moet je snel via stap 2 naar stap 3 (als je te lang wacht, kan iemand je oude accountnaam innemen).

  2. Twitter naar alle volgers dat je je naam hebt gewijzigd: volg mij vanaf nu op @nieuwenaam!

  3. Log uit en maak een nieuw twitter-account aan voor je oude (!) username. Wacht daar niet mee. Vul de oude gegevens in, met je oude username, @oudenaam. Gebruik hier het nieuwe mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en druk op Create Account. Je hebt nu een nieuw account gemaakt met de oude naam, met 0 followers, 0 following en 0 tweets.

  4. Vul de benodigde gegevens in en schrijf bij Bio een bericht aan de mensen die op dit account aankomen, bijvoorbeeld: "Ik heb mijn twitter-naam aangepast. Je vindt me nu op @nieuwenaam." Geef daar ook de url van je website.

  5. Save en twitter je 'eerste' en enige tweet: "Ik heb mijn twitter-naam aangepast. Je vindt me nu op @nieuwenaam." Log uit en kom zo nu en dan eens terug om te kijken of er berichten zijn.

Als je nieuwe naam het resultaat van een fusie is, moet je stappen 3, 4 en 5 herhalen voor de fuserende partner. Om diens 'vrienden' over te nemen: log in op het account met de nieuwe naam en zoek naar de 'twitter-handle' van de fuserende partner. Daarna kun je - met de hand - diens vrienden gaan volgen. Zij krijgen daarover waarschijnlijk een bericht (afhankelijk van hun privacy-instellingen) en gaan je hopelijk terugvolgen. Met bijvoorbeeld een e-mail-campagne kun je deze vrienden ('following') aanmoedigen het nieuwe account te volgen.

Zo, nu ben je gereed. Je oude twitter-account heeft nu een nieuwe naam en beschrijving, met behoud van alle oude informatie en followers. Jouw oude twitter-naam is verbonden met een nieuw twitter-account waarop je je mensen doorverwijst.

Maar... die nieuwe naam dan?

En hoe je een nieuwe naam vindt? Dat is een ander verhaal. Lees hier over een beproefde aanpak.