Hans Schnitzler wijst in de uitzending van Boeken van 22 maart 2015 op het gevaar van transparantie. Als we bijvoorbeeld onze gezondheidsgegevens van onze iPhones en 'tracker-toepassingen' zouden delen met zorgverzekeraars, worden allen die dat niet doen verdacht.
De verzekeraars kunnen met die gegevens korting geven voor een gezonde levensstijl, legt Hans aan Wim Brands uit. Maar dat betekent tegelijkertijd een einde aan de privacy, en een boete voor diegenen die deze privacy niet willen opgeven.
Zorgelijke ontwikkeling
Een voorbeeld van een zorgelijke ontwikkeling, die Hans Schnitzler beschrijft in zijn boek 'Het digitale proletariaat'. De gevolgen van transparantie en de noodzaak van grenzen aan wat mensen moeten willen delen, komen hiermee duidelijk in zicht. Alleen, kunnen we er iets aan doen, nu zoveel van onze persoonlijke informatie en voorkeuren al openbaar is?
Bijvoorbeeld
Een voorbeeld daarvan zijn de zoekopdrachten en de locatiegegevens die velen - vaak zonder het te weten - vrijwillig delen als ze 'op internet zijn'. Die kun je met enige moeite nog 'tweaken' en afknijpen in de instellingen van al de toepassingen die je gebruikt. Je kunt ook de app Track me not installeren. Die zorgt voor een voortdurende wolk van betekenisloze zoekopdrachten, waardoor jouw 'echte' digitale spoor eveneens betekenisloos wordt.
Bezint eer...
In ieder geval lijkt het me op voorhand goed om bijvoorbeeld geen gezondheidsgegevens te delen met diegenen die jouw premie bepalen. Maar ja, als iedereen daar al mee is begonnen, ben je nu al verdacht. Hoe goed de bedoelingen van deze dataverzamelaars ook zijn.
Ik ga twee dingen doen, bij wijze van poging: het boek van Schnitzler lezen en de Track me not-add-on installeren. Ik houd jullie gepost.
Lees hier meer informatie over het boek 'Het digitale proletariaat – een kritiek van de digitale rede' van Hans Schnitzler.
In dit artikel vind je meer informatie over en een link naar de Track me not-toepassing.