donderdag, 22 februari 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Privé-conversaties op Twitter - hoe zit dat?

De intimiteit tussen zender en ontvanger die Twitter - onterecht - suggereert, maakt dat mensen privé-conversaties voeren op dit openbare platform. Nu is dat niet zo erg als je niet zoveel volgers hebt.

Maar er zijn mensen met meer dan 1000 volgers die via Twitter veelvuldig uitgebreide privé-gesprekken voeren met twee of drie van hun volgers. Ik ken er die meer dan 10.000 volgers hebben en die hetzelfde doen.

Wat beweegt hen?

Het zijn gesprekken in de trant van:

- @pietje kom jij nog naar de zaak vandaag?
- @jantje yup, nu onderweg naar Utrecht, vanmiddag misschien weer op de zaak
- @pietje ow gezellig, succes in Utrecht!
- @jantje had jij mijn mail over de foto's nog gezien? #benieuwd
- @pietje ah, nu pas. Als ik met de hond ga lopen breng ik de foto's langs
- @jantje mooi, bedankt!

Alle volgers van @pietje en @jantje kunnen ervan meegenieten. En, belangrijker nog, hun conversaties worden opgeslagen voor de eeuwigheid, met dank aan de zoekmachines.

Zijn dit gevallen van onwetendheid, tijdelijke verblinding, of van een vorm van ijdelheid? Weten deze twitteraars niet van de DM-mogelijkheid? Of is Twitter de enige manier om echt direct contact met elkaar te leggen en heeft e-mail daarvoor afgedaan?

De toeschouwers kijken vaak hoofdschuddend toe. "Is Twitter daarvoor bedoeld", hoor je ze denken. Voor mij zijn deze conversaties vaak een reden om babbelaars te 'ontvolgen'. (Ook al heb ik mij er in de begintijd, toen ik nog weinig volgers had, ook wel eens schuldig aan gemaakt.) Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar hoe het precies zit met dit fenomeen. Ideeën?