zaterdag, 22 juni 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

De oerkrachten van de natuur verbeeld door Introdans - Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps is een balletvoorstelling op muziek van Igor Stravinksy. De première was in 1913 in Parijs, met choreografie van Vaslav Nijinsky in een decor van Nikolaj Rjorich. Destijds aanleiding voor veel weerstand: tijdens de première stond mensen op en schreeuwden velen, uit verzet. Er moest zelfs politie bijkomen om de voorstelling af te kunnen maken.

Zowel muziek als choreografie waren vernieuwend. Veel nadruk op schokkerige ritmes en ongebruikelijke harmonieën, met voor die tijd even buitengewone dans. In het lenteweekeinde van 19 maart 2011 mocht ik voor het eerst naar Le Sacre du Printemps (De Lentewijding, hoe toepasselijk) uitgevoerd door Introdans.

Ook nu is Le Sacre du Printemps voor sommigen wellicht nog steeds een ‘Massacre du Printemps’ en een voorbeeld van geldverspilling aan cultuur… Maar die mensen komen op 19 maart 2011 niet naar de uitverkochte zaal van de Arnhemse Schouwburg bij de voorstelling van Introdans. Cultuur gaat gelukkig haar eigen gang.

In een prachtig decor zet choreograaf Nils Christe een spektakel neer dat de oerkrachten van de natuur op een aangrijpende wijze verbeeldt. De achttien dansers vormen onderwatertableaus van zeeanemonen die wiegen op de blauwe waterstromen, met daarin ritmisch bewegende samenscholingen van zeewezens die hun armen en hun benen uitgooien op de paukenslagen. En dat alles in een prachtig licht dat het heerlijke, eenvoudige decor telkens een ander aanzien geeft.

Bij herhaling speelt zich in het centrum van de groep een variant af van een vervreemdend ritueel. Aantrekken en afstoten, vermoeidheid en vitaliteit, stilliggen en opveren, verbeeld door telkens weer andere dansparen. Spannende dialogen tegen de achtergrond van de bewegingen van de dansgroep, die wervelingen en rust uitbeelden. Van begin tot einde staat er een grote glimlach op mijn gezicht. Hiervoor zijn wij op aarde.

Le Sacre du Printemps is nog tot en met juni 2011 te zien als onderdeel van de voorstelling Strawinspiratie van Introdans. Gaan!