donderdag, 18 april 2024
Vraag Rijk
Online Schrijfhulp

Blog

Blog met goede url's en je komt hoog in Google

Stel je hebt een website en je bent niet tevreden over de vindbaarheid ervan op het internet. Jouw site verschijnt niet of nauwelijks in de zoekresultaten van Google. De content is o.k., maar mensen vinden die content maar moeilijk.

Wat moet je doen om dat te verbeteren? Goed vindbare content plaatsen, is het antwoord. Maar aan welke voorwaarden voldoet goed vindbare content?

De url is de hoofdzaak

In de eerste plaats moet je zorgen voor een goede url voor elk artikel dat je plaatst. Dus niet een url als deze: "http://www.jouwsite.nl/content/view/167/54/lang,nl/". Daar kunnen zoekmachines niets mee. Gebruik een betekenisvolle url voor elk artikel.

Een voorbeeld. Ik schreef een blog-artikel over de webcare van Unicef. Dat artikel heeft de volgende url: "http://www.rijkwillemse.nl/home/295-word-lid-op-unicef-de-webcare.html". (Mijn contentmanagementsysteem Joomla zorgt ervoor dat de titel van het artikel in de url van het artikel verschijnt, handig!)

Binnen een dag stond dit artikel helemaal bovenaan bij de organische zoekresultaten bij een zoekopdracht naar "webcare unicef". Mooier kun je het niet wensen. Via dit artikel verbetert de vindbaarheid van de website - en van het thema - aanzienlijk. Helemaal zonder duur advies van een duur bureau dat de site een betere plek zegt te kunnen bezorgen.

Blog regelmatig en betekenisvol

Dus: als je je website wilt opstuwen in de wereld van de zoekresultaten, blog dan regelmatig en betekenisvol. Met titels van artikelen die ertoe doen (en die ook uitgedrukt zijn in de url van het artikel).

Wanneer je daarnaast per artikel een tweet uitdoet waarin je jouw volgers wijst op het artikel, dan versterk je de vindbaarheid nog meer. Want, die tweet - waarin je natuurlijk de sleutelwoorden van het artikel hebt verwerkt - verschijnt ook hoog in de organische zoekresultaten.

Als je dan ook nog eens blogt over voor jouw volgers interessante onderwerpen, dan ben je helemaal spekkoper. Maar dat is een kunst apart...

Maar waarom staan wij nog steeds niet hoog in Google?

Google is een lastige klant. Je kunt Google 'pleasen', maar dat is geen garantie dat Google aardig terugdoet.

Er zijn zeer veel factoren van invloed op de plaatsing van een site in Google. Niemand weet exact hoe het zit en dat is logisch want anders zou Google snel door slimmeriken misbruikt worden. Wel zijn een aantal onderdelen bekend die bepalend zijn voor succes.

De gebruikelijke dingen toepassen op je site: sitemap voor Google, authentificatie, metatags, descriptions et cetera. Dus de basis is ok.

Wat Google fijn vindt, is dat je url's gebruikt die betekenisvol zijn. Bouw de site zo dat de titels van de artikelen meteen goede url's opleveren. Die moet je dus wel relevant maken.

En verder vindt Google het fijn als je vaak nieuwe artikelen plaatst. Hoe meer beweging op de site, hoe prettiger.

Dus het advies nu: schrijven... En goed letten op de titels van de artikelen. Bevatten ze wel de woorden waarop je gevonden wilt worden?